Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány? Lehet-e hosszabbítani?

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány? Lehet-e hosszabbítani?

Meddig tart egy energetikai tanúsítvány érvényessége? Mikor válik érvénytelenné? Meg lehet-e hosszabbíttatni? Muszáj újat készíttetni, ha lejár?

Meddig érvényes egy energetikai tanúsítvány?

A mai jogszabályok alapján 10 évig érvényes egy energetikai tanúsítvány. Az érvényesség kezdete onnantól számít, hogy a tanúsító szakember az Országos Építésügyi Nyilvántartás rendszerébe feltöltötte és hitelesítette az energetikai tanúsítványt.

Mikor és mitől válik érvénytelenné egy energetikai tanúsítvány?

A tanúsítványok 10 évig érvényesek, így annak lejárta után már nem. Az érvényesség kezdete a feltöltés dátuma.

Elveszítheti érvényességét 10 évnél hamarabb is?

Igen, a következő esetekben:

  • Felújítják a lakást, és energetikai korszerűsítést végeznek, mely alapján változik az ingatlan besorolása.
  • Jogszabályváltozás. Sajnos erre is volt már példa. A 2016 előtti tanúsítványok érvényüket vesztették egy jogszabály módosítás miatt.

Kell-e minden esetben újat készíttetni? Meg lehet-e hosszabbítani egy lejárt tanúsítvány érvényességét?

Új tanúsítványt abban az esetben kell készítenünk, ha lejárt az érvényessége, vagy az előbb említett valamelyik esetben érvényét vesztette a lejárat előtt. Az előző energetikust mindig érdemes megkeresni, mert számára az ingatlan nem idegen, így gyorsabban és olcsóbban is meghosszabbítható a tanúsítvány érvényessége. A tanúsítványon a tanúsító szakember adatai mindig szerepelnek, így azon keresztül elérhető. Bár hozzá kell tenni ,hogy a 10 év nagyon sok idő, így addig sok követelmény, jogszabály is változhat, és kérdés, hogy a tanúsító foglalkozik-e még tanúsítással, valamint elérhető-e még a 10 évvel ezelőtti elérhetőségen.

Mikor nem szükséges új energetikai tanúsítványt készíttetni?

Az energetikai tanúsítványok 10 évig érvényesek, ezért előfordulhat hogy ennyi idő alatt több tulajdonos váltás is történik az ingatlannal kapcsolatban. Például ha egy pár éve vásárolt ingatlanomat szeretném eladni és a jogszabály szerint az adásvételi szerződés kötés esetén kötelező az energetikai tanúsítvány, ezért kéri az ügyvéd. Ebben az esetben felhasználhatjuk a korábbi vásárlásnál kapott tanúsítványt is, ha nem volt energetikai korszerűsítés az ingatlanon, illetve nem történt jogszabály változás, ami miatt érvényét vesztette volna. A tanúsítványon megrendelőként az előző tulajdonos szerepel, de ennek nincs jelentősége, mert bárki megrendelheti a tanúsítványt.
Előfordulhat olyan eset is, hogy építettünk egy családi házat és pár év múlva szeretnénk eladni. Ebben az esetben a hatósági bizonyítványhoz készült energetikai tanúsítvány is érvényes az adásvételhez, így nem érdemes az energetikai tanúsítvány árát újra kifizetni.

Mi a helyzet, akkor ha több szakvélemény is készült, melyik az érvényes?

A hitelesített energetikai tanúsítványokat az Országos Építésügyi Nyilvántartásban találhatjuk meg. Különböző szűrési feltételekkel megkereshetjük a keresendő ingatlanról készült energetikai tanúsítványt. Igaz a teljes tanúsítványt nem tudjuk letölteni, de pár információt találunk róla. Ezek között az információk között található meg a feltöltés dátuma. Amennyiben egy ingatlanról több feltöltés található, úgy abban az esetben az újabb feltöltés az érvényes és a régebbi pedig érvényét veszti. Ez például abban az esetben fordulhat elő, ha valaki vásárol egy felújítandó ingatlant és kap egy energetikai tanúsítványt, amely a felújítás előtti állapotot tükrözi. Viszont pár év múlva úgy dönt, hogy eladja az ingatlant és ezért készített egy új energetikai tanúsítványt, mivel energetikailag változás történt az ingatlanban. Így már két tanúsítvány lesz feltöltve ugyanahhoz az ingatlanhoz.

Mikor szigorodtak a besorolási szabályok?

Egy jogszabály változás alapján az energetikai besorolások és kategóriák 2016. január 1-től változtak. 2016 előtt csak egy betűjellel jelölték a besorolásokat, de 2016 után már duplázódtak a betűjelek. Tehát az “A, B,C, D” kategória például “AA, BB, CC, DD” jelölésre módosult, így könnyen különbséget lehet tenni a két rendszer között. A jelölés változáson kívül, még sok változás volt a számítási módszerben is, melynek következményeként például tapasztaltunk olyat is, hogy a 2016 előtti “H” besorolást elérő családi ház, 2016 után már csak “JJ” besorolást kapott, pedig energetikailag nem volt változás az épületben. Így fordulhat elő az is, hogy 2016 előtt sok új építésű családi ház és lakás kapott “A” vagy “B” besorolást, azonban 2016 után már csak megújuló energiával rendelkező épület kaphat “CC” kategóriánál jobb besorolást.További feltételei vannak a “BB” kategóriánál jobb besorolásnak is. Ilyen feltétel például a fűtés helyiségenkénti szabályozása, vagy a fűtés külső érzékelővel való szabályozása.

Érvényes-e a 2016 előtt készült energetikai tanúsítvány?

A 2016 előtt készült tanúsítványok nem érvényesek, de a 2013 és 2016 között készült energetikai tanúsítványokhoz a jogszabály lehetővé teszi, hogy pótlapot igényeljünk a központi adatbázisból, melyet ha megteszünk, akkor a tanúsítvány érvényes lesz továbbra is. Az igénylést bárki megteheti és teljesen ingyenes. Előfordulhat, hogy a besorolás változik az igénylés után, ezért ezen ne lepődjünk meg. Sajnos a 2012-es tanúsítványokhoz nem igényelhető pótlap, mert nem szerepelnek a központi adatbázisban, így azok érvényüket vesztették.

Hogyan ellenőrizhető, hogy hiteles és érvényes-e energetikai tanúsítvány? Mit jelent a HET szám?

A hiteles energetikai tanúsítványok lekérdezése egy központi adatbázisból lehetséges. Az adatbázisban szereplő tanúsítványok hitelesek. A lekérdezés során láthatjuk, hogy pontosan mikor lett feltöltve és hitelesítve a tanúsítvány. Ebből a dátumból fogjuk látni, hogy érvényes-e a tanúsítvány. Amint azt már írtuk a 2013 és 2016 között hitelesített tanúsítványok csak utólagos pótlap igényléssel érvényesek tovább, viszont a 2016 utáni tanúsítványokkal nincs teendők, csak arra kell figyelni, hogy 10 évig érvényesek a feltöltéstől számítva.

A HET szám a tanúsítvány egyedi azonosító száma. A HET egy rövidítés, jelentése: Hiteles Energetikai Tanúsítvány. A HET után pedig egy nyolc jegyű sorszám következik. Például így HET-12345678. Ezt a számot kéri az ügyvéd ingatlan adás vétel esetén, hogy beírhassa a szerződésbe.

 

Vállaljuk energetikai tanúsítványok elkészítését Budapesten, Pet megyében és Veszprém megyében is.

GYIK

Mennyi ideig érvényes egy energetikai tanúsítvány?
Az energetikai tanúsítvány érvényessége a mai jogszabályok alapján 10 év.
Előbb is elveszítheti érvényességét egy tanúsítvány?
Igen, amennyiben jelentős energetikai felújítás történt az ingatlanban és ezzel befolyásolja az ingatlan besorolását.
Érvényes-e egy 2016 előtt készült tanúsítvány?
A 2013 és 2016 között készült tanúsítványok csak ingyenes pótlap igényléssel érvényesek tovább, egy jogszabály változás alapján.

Miért minket válasszon?

Ügyfeleink véleménye

Ádám Morva

Ádám Morva

Budapest

"Nagyon kedves, rendkívül gyors, korrekt, és olcsó szolgáltatás. Mindenkinek nagyon ajánlom."
Lenardt László

Lenardt László

Budapest

"Minden a megbeszéltek szerint történt. Pontosan érkezett és az egyeztetett határidőben küldte a tanúsítványt. Csak ajánlani tudom!"
Csiki Zoltán

Csiki Zoltán

Budapest

"Tökéletesen meg vagyok elégedve a céggel. Kapcsolatfelvétel napján még aznap felmérték az ingatlant. Nagyon hamar kézhez kaptuk a tanúsítványt. Köszönöm nekik. Ajánlom másoknak is."
0

átadott energetikai tanúsítvány

0

év tapasztalat

0

5 csillagos értékelés

0

m2 felmért ingatlan terület

Lépjen velünk kapcsolatba!

Ingyenes telefonos konzultáció és azonnali időpont-egyeztetés.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom