Energetikai tanúsítvány minta 2023 (ha nem így néz ki, baj van!)

Energetikai tanúsítvány minta 2023 (ha nem így néz ki, baj van!)

Hogyan néz ki egy energetikai tanúsítvány? Hogyan lehet ellenőrizni? Mi a teendő, ha nem olyan, mint amilyennek lennie kell?

Hogy néz ki egy energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítás lényege, hogy mérnöki számítások útján kiderüljön, hogy tulajdonképpen mekkora is az adott épület energiafelhasználása. A tanúsításra jogosult szakember az elvégzett számítások után egy dokumentumot ad át a megrendelőnek, mely az ingatlanja energiafelhasználásról tanúskodik. Ezt a dokumentumot hívjuk energetikai tanúsítványnak.

Az energetikai tanúsítvány formáját, tartalmát és küllemét az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008 (VI.30.) számú Kormányrendelet tartalmazza.

Az energetikai tanúsítvány első oldala (Összesítő lap) egységes formátumú, hiszen azt az Országos Építésügyi Nyilvántartás generálja, attól eltérni nem lehet. A többi oldal tanúsító szakemberenként változhat, de a lényegi rész, a számítások ugyanazon elven működnek.

Energetikai tanúsítvány minta:

Energetikai tanúsítvány minta

Mit kell tartalmaznia egy energetikai tanúsítványnak a jogszabályok szerint?

A Magyarországon elkészített energetikai tanúsítványok országosan egységes módszer alapján készülnek. Jogszabály határozza meg, hogy mit kell tartalmaznia az energetikai tanúsítványnak, hogy kell kinéznie, milyen számításokat kell alkalmazni.

Az energetikai tanúsítvány egy több oldalból álló dokumentum.

Az energetikai tanúsítvány első oldalát Összesítő lapnak hívjuk. Ezen az oldalon vannak a lényegi információk összesítve. Itt találjuk a megrendelőre és az épületre vonatkozó adatokat, a számítások után kapott eredményt- mely gyakorlatilag a leglényegesebb információ-, javaslattételt korszerűsítésre, a tanúsító szakember adatait, aláírását, pecsétjét.

Az első oldal jobb felső sarkában található a HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) szám, melyet az adás-vételi, vagy bérleti szerződésbe foglalnak bele.

A tanúsítvány következő oldalain a számítások vannak, melyet általában program alapján készítenek el a szakemberek. A számítási rész akár több 10 oldalas is lehet, az épület bonyolultságától függően.

Energetikai tanúsítvány jogszabály

A számítási rész után, vagy még előtte (ennek sorrendje szakembereként eltérhet) találhatjuk a korszerűsítési javaslat részletezését. Ez nagyon fontos, hiszen ez alapján tudjuk az ingatlanunkat energiahatékonyabbá tenni.

A tanúsítvány végül fényképekkel zárul. A fényképeket a helyszíni felmérés alkalmával a tanúsító szakember készíti. Lefényképezi a homlokzatokat, nyílászárókat, fűtési- és melegvíz rendszert.

Milyen részei vannak egy energetikai tanúsítványnak?

A hiteles energetikai tanúsítvány, melynek tartalmát jogszabály határozza meg, egy több oldalból álló dokumentum.

Mit tartalmaz az első rész?

Az első rész, amit főrésznek is hívhatunk, egy Összesítő lap, mely a leglényegesebb információkat tartalmazza. Rögtön a fejlécben találjuk az adás-vételi szerződés elmaradhatatlan kellékét, a HET számot.

A HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) szám megállapítása nem a tanúsító szakember feladata, azt a központi adatbázis (Országos Építésügyi Nyilvántartás) generálja, minden egyes tanúsítványnak más és más a száma, két egyforma HET szám nincsen.

A HET számot az OÉNY adatbázisában bárki leellenőrizheti. Amennyiben a HET szám ebben a nyilvántartásban szerepel, úgy biztosak lehetünk benne, hogy a tanúsítványunk hiteles.

Energetikai tanúsítvány összesítő

Következik az épületre vonatkozó rész, mely tartalmazza a pontos címet, helyrajzi számot, védettségi körét és rendeltetési jellegét.

Emellett kap helyet a megrendelő neve és címe. Ezt abban az esetben is ki kell tölteni, ha a megrendelő címe és az épület címe megegyezik.

A központi helyen találjuk az egységes kinézetű skálát, melyen nyíllal jelölik meg az épület számítások utáni besorolási szintjét. A skála 12 besorolási osztályt tartalmaz (AA++-tól JJ-ig). Az épületről több fénykép is készül, melyről egyet itt a fő oldalon is el kell helyezni.

A fénykép felett egy QR kód is található, mely a tanúsítvány digitális beolvasását teszi lehetővé.

A főoldalon továbbá helyet kapnak energetikai adatok, illetve a korszerűsítési javaslat leglényegesebb része. Továbbá itt találjuk a tanúsító szakember nevét, címét, elérhetőségét, pecsétjét és aláírását, a hitelesítés dátumát.

Mit tartalmaz a második rész?

A 2. rész- a főldal után- a számítások fejezete, mely akár 10 oldalt is kitehet. A megrendelők számára ezek az információk sokszor érthetetlenek. Itt vannak részletezve az épületre vonatkozó energetikai adatok, gépészeti berendezések és szerkezetek.

Az, hogy a főoldalon milyen besorolási osztályba került az épület, itt, a számítási részben van alátámasztva részletes számítási módszerekkel. 

A számítások első részében a szerkezetek kerülnek felsorolásra, melyek hőátbocsátási tényezője minősítésre kerül (megfelelő vagy nem megfelelő). Számítást végeznek a szakemberek pl. a fűtés éves nettó hőenergia igényének meghatározására, valamint a nyári túlmelegedés kockázata is ellenőrzésre kerül. A fűtési rendszerről és a melegvíz- termelő rendszerről is részletes számítások vannak.

Az energetikai tanúsítvány kötelező és nagyon hasznos része a korszerűsítési javaslat. Ezt a fentebb említett jogszabály a következőképpen szabályozza: Az energia- megtakarításra irányuló javaslatnak tartalmaznia kell a határoló szerkezetek jelentős felújításával vagy az épületgépészeti rendszerek korszerűsítésével járó műszakilag megvalósítható intézkedéseket; a határoló szerkezetek vagy az épületgépészeti rendszerek kisebb felújításával járó műszakilag megvalósítható intézkedéseket, valamint az épület energiahatékonyságára vonatkozó minimumkövetelményeket.

A megrendelő arról is információt kap, hogy a felsorolt javaslatok esetleges elvégzése után az épület milyen besorolási osztályba kerülhetne. A korszerűsítési javaslat kötelezettséggel nem jár, annak elvégeztetése szabadon eldönthető.

Az energetikai tanúsítvány úgymond mellékleteként fényképek kerülnek becsatolásra, melyeket a helyszíni felmérés során a tanúsító szakember készített az épületről. Szükséges a házat minden oldalról körbefényképezni, valamint fontos a fűtési rendszerről, illetve a meleg-víz rendszerről készített fénykép.

Tartalmilag rendben van, de hiteles is? Honnan tudhatja meg, hogy tanúsítványa hiteles?

A 176/2008. (VI.30.) Kormányrendelet értelmében „ A tanúsító a tanúsítvány az építésgazdaságért felelős miniszter által kidolgozott elektronikus program segítségével állítja ki. A kiinduló adatok és a számszaki ellenőrzést követően a program egyedi tanúsítvány azonosító kódot generál. A tanúsító ezzel az azonosító kóddal ellátott tanúsítványt kap, amely a tanúsítvány hivatalos példányának minősül. A kiállított azonosító kóddal ellátott tanúsítvány automatikusan bekerül az Országos Építésügyi Nyilvántartásba.”

Energetikai tanúsítványok lekérdezése

Amikor az energetikus hitelesíti az energetikai tanúsítványt, akkor a feltöltés utolsó mozzanataként keletkezik a HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) szám, melyet az adás-vételi vagy bérleti szerződésbe írnak bele a jogászok. HET szám nélkül a dokumentumunk biztosan nem hiteles.

Ha a megrendelő maga is bizonyosságot szeretne szerezni a tanúsítványa hitelességéről, annak sincs akadálya. Az E-tanúsítás oldalon a „Tanúsítványok lekérdezése” fülre kattintva leellenőrizhetjük tanúsítványunk hitelességét a HET szám megadása után

Mi a teendő, ha tanúsítványa nem így néz ki, vagy nem hiteles?

Az energetikai tanúsítványnak nagyon fontos része az Összesítő lap, mely a dokumentum első oldala. Ez minden esetben egyforma kinézetű, bármilyen programot is használ az energetikai tanúsító.

Az energetikai tanúsítvány minta fentebb tekinthető meg. Amennyiben nem így néz ki, vagy így néz ki, de nem tartalmaz HET számot, az esetben gyanakodhatunk, hogy esetlegesen nem is hiteles a tanúsítványunk.

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy probléma lehet a kézhez kapott tanúsítvánnyal, abban az esetben érdemes azt a tanúsító szakembert felkeresni, aki az energetikai tanúsítványunkat állította ki.

Arra is van lehetőség, hogy az energetikai tanúsító szakembert leellenőrizzük. A Magyar Mérnöki Kamara és Építész Kamara névjegyzékében szerepelnek az energetikai tanúsításra jogosult mérnökök. A Mérnöki Kamara tagjaira erre a linkre kattintva lehet keresni, míg az  Építész Kamara tagjait itt találjuk.

 

Vállaljuk energetikai tanúsítványok elkészítését Budapesten, Pet megyében és Veszprém megyében is.

GYIK:

Miket kell tartalmaznia egy energetikai tanúsítványnak?

Az energetikai tanúsítvány egy több oldalból álló dokumentum, mely információt ad az ingatlan energetikai besorolásáról, annak részletes számításáról.

Honnan tudhatja, hogy tanúsítványa hiteles?

A tanúsítvány első oldalán található HET szám hitelessége leellenőrizhető az Országos Építésügyi Nyilvántartás oldalán, a „Tanúsítványok lekérdezése” fülre kattintva.

Mit tegyen, ha nem megfelelő tanúsítványt kapott?

Javasolt az energetikai tanúsítványt kiállító szakember ismételt felkeresése és tájékoztatása afelől, hogy tanúsítványunkkal valami nincsen rendben.

Miért minket válasszon?

Ügyfeleink véleménye

Modori Adrienn

Modori Adrienn

Budapest

"Korrekt, extra gyors, kedves munkatársakkal, kedvező áron. Bátran ajánlom ezt a vállalkozást mindenkinek!"
Barbara Bikics

Barbara Bikics

Budapest

"Ajánlom mindenkinek ezt a céget! Gyorsan megküldték a tanúsítványt és a fiatal ember odafigyelve pontosan és gyorsan tette a dolgát. Kedves volt és udvarias is. Köszönöm"
Lenardt László

Lenardt László

Budapest

"Minden a megbeszéltek szerint történt. Pontosan érkezett és az egyeztetett határidőben küldte a tanúsítványt. Csak ajánlani tudom!"
0

átadott energetikai tanúsítvány

0

év tapasztalat

0

5 csillagos értékelés

0

m2 felmért ingatlan terület

Lépjen velünk kapcsolatba!

Ingyenes telefonos konzultáció és azonnali időpont-egyeztetés.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom