Energetikai tanúsítvány minta 2024 (ha nem így néz ki, baj van!)

Energetikai tanúsítvány minta 2024 (ha nem így néz ki, baj van!)

Hogyan néz ki egy energetikai tanúsítvány? Hogyan lehet ellenőrizni? Mi a teendő, ha nem olyan, mint amilyennek lennie kell?

Hogy néz ki egy energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítás lényege, hogy mérnöki számítások útján kiderüljön, hogy tulajdonképpen mekkora is az adott épület energiafelhasználása. A tanúsításra jogosult szakember az elvégzett számítások után egy dokumentumot ad át a megrendelőnek, mely az ingatlanja energiafelhasználásról tanúskodik. Ezt a dokumentumot hívjuk energetikai tanúsítványnak.

Az energetikai tanúsítvány formáját, tartalmát és küllemét az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008 (VI.30.) számú Kormányrendelet tartalmazza.

Az energetikai tanúsítvány összes oldala egységes formátumú, hiszen azt az Országos Építésügyi Nyilvántartás generálja, attól eltérni nem lehet. Az energetikai tanúsítvány csatolmánya változhat tanúsító szakemberenként, de a lényegi rész, a számítások ugyanazon elven működnek.

Mit kell tartalmaznia egy energetikai tanúsítványnak a jogszabályok szerint és milyen részei vannak?

A Magyarországon elkészített energetikai tanúsítványok országosan egységes módszer alapján készülnek. Jogszabály határozza meg, hogy mit kell tartalmaznia az energetikai tanúsítványnak, hogy kell kinéznie, milyen számításokat kell alkalmazni.

Az energetikai tanúsítvány egy több oldalból álló dokumentum.

Összefoglaló lap

Az energetikai tanúsítvány első oldalát Összefoglaló lapnak hívjuk. Ezen az oldalon vannak a lényegi információk összesítve. Itt találjuk a megrendelőre és az épületre vonatkozó adatokat, a számítások után kapott eredményt- mely gyakorlatilag a leglényegesebb információ-, a tanúsító szakember adatait, aláírását, pecsétjét.

Fejléc

Az energetikai tanúsítvány minden oldalán megtalálható az egységes fejléc, mely tartalmazza az energetikai besorolásokat, HET számot, érvényességi idejőt és a QR kódot is, mely alapján megtalálhatjuk a nyilvántartásban.


Fejléc:

Energetikai tanúsítvány új rendelet

Hatékonyósági kategóriák

Az első oldalon található a hatékonysági kategóriák szerinti besorolások.


Hatékonysági kategóriák:

Energetikai tanúsítvány hatékonysági kategóriák

Osztályozás

Az energetikai tanúsítvány második oldalától található az energetikai minőség szerinti osztályozása az ingatlant határoló és nyílászáró szerkezeteinek, valamint az épülettechnikai rendszereinek (pl.: fűtés és melegvíz rendszer).


5 osztályzatot különböztetünk meg:

Energetikai tanúsítvány energetikai minőség


Az osztályzatoknál látható lesz az adott szerkezet területe m2-ben megadva.

Példa a szerkezetek osztályzására:

Energetikai tanúsítvány határoló szerkezetek

Példa az épülettechnikai rendszerek osztályzására:

Energetikai tanúsítvány épülettechnikai rendszerek


Energiafelhasználás

Energiafelhasználással kapcsolatos táblázat.

Számított energiafogyasztás táblázat egy része:

Energetikai tanúsítvány számított energiafogyasztás

Felhasználási célok táblázat egy része:

Energetikai tanúsítvány felhasználási célok

Korszerűsítési javaslatok

A korszerűsítési javaslatok nagy hansúlyt kapnak az energetikai tanúsítványban.  Minden szerkezetre külön-külön hőszigetelésvastagság javaslatot kell tenni, hogy az elérje a „jó” vagy a „kiváló” minősítést.  Valamint egy példa épületen minden szerkezet külön-külön be van jelölve hogy hol található az ingatlanon belül. Az épülettechnikai rendszerekre is javaslat készül.

Homlokzati fal, padlásfödém és nyílászáró esetén példa:

Energetikai tanúsítvány korszerűsítési javaslatok

Fűtés rendszerre javaslattétel:

Energetikai tanúsítvány fűtés rendszer

Használati melegvíz rendszerre javaslattétel:

Energetikai tanúsítvány használati melegvíz rendszer

A korszerűsítési javaslatok megvalósítása esetén egy összesítő táblázatban láthatjuk az elérhető kategóriákat és a várható energia megtakarítást is:

Energetikai tanúsítvány javaslat összesítő


Fotó és Nyilatkozat

A javaslatok után található az ingatlanról készült fotó, dokumentáció és a nyilatkozatok is.

Tartalmilag rendben van, de hiteles is? Honnan tudhatja meg, hogy tanúsítványa hiteles?

A 176/2008. (VI.30.) Kormányrendelet értelmében „ A tanúsító a tanúsítvány az építésgazdaságért felelős miniszter által kidolgozott elektronikus program segítségével állítja ki. A kiinduló adatok és a számszaki ellenőrzést követően a program egyedi tanúsítvány azonosító kódot generál. A tanúsító ezzel az azonosító kóddal ellátott tanúsítványt kap, amely a tanúsítvány hivatalos példányának minősül. A kiállított azonosító kóddal ellátott tanúsítvány automatikusan bekerül az Országos Építésügyi Nyilvántartásba.”

Energetikai tanúsítvány lekérdezése 2023

Amikor az energetikus hitelesíti az energetikai tanúsítványt, akkor a feltöltés utolsó mozzanataként keletkezik a HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) szám. HET szám nélkül a dokumentumunk biztosan nem hiteles.

Ha a megrendelő maga is bizonyosságot szeretne szerezni a tanúsítványa hitelességéről, annak sincs akadálya. Az E-tanúsítás oldalon leellenőrizhetjük tanúsítványunk hitelességét.

Mi a teendő, ha tanúsítványa nem így néz ki, vagy nem hiteles?

Amennyiben nem így néz ki, vagy így néz ki, de nem tartalmaz HET számot, az esetben gyanakodhatunk, hogy esetlegesen nem is hiteles a tanúsítványunk.

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy probléma lehet a kézhez kapott tanúsítvánnyal, abban az esetben érdemes azt a tanúsító szakembert felkeresni, aki az energetikai tanúsítványunkat állította ki.

Arra is van lehetőség, hogy az energetikai tanúsító szakembert leellenőrizzük. A Magyar Mérnöki Kamara és Építész Kamara névjegyzékében szerepelnek az energetikai tanúsításra jogosult mérnökök. A Mérnöki Kamara tagjaira erre a linkre kattintva lehet keresni, míg az  Építész Kamara tagjait itt találjuk.

 

Vállaljuk energetikai tanúsítványok elkészítését Budapesten, Pet megyében és Veszprém megyében is.

GYIK:

Miket kell tartalmaznia egy energetikai tanúsítványnak?

Az energetikai tanúsítvány egy több oldalból álló dokumentum, mely információt ad az ingatlan energetikai besorolásáról, annak részletes számításáról.

Honnan tudhatja, hogy tanúsítványa hiteles?

A tanúsítvány első oldalán található HET szám hitelessége leellenőrizhető az Országos Építésügyi Nyilvántartás oldalán, a „Tanúsítványok lekérdezése” fülre kattintva.

Miért minket válasszon?

Ügyfeleink véleménye

Ádám Morva

Ádám Morva

Budapest

"Nagyon kedves, rendkívül gyors, korrekt, és olcsó szolgáltatás. Mindenkinek nagyon ajánlom."
Kutyik Zsolt

Kutyik Zsolt

Budapest

"Minden az ígéretek szerint haladt; időpont egyeztetés, helyszíni szemle, fizetés, tanúsítvány kiállítása. Csak ajánlani tudom ezen szolgáltatót!"
Csiki Zoltán

Csiki Zoltán

Budapest

"Tökéletesen meg vagyok elégedve a céggel. Kapcsolatfelvétel napján még aznap felmérték az ingatlant. Nagyon hamar kézhez kaptuk a tanúsítványt. Köszönöm nekik. Ajánlom másoknak is."
0

átadott energetikai tanúsítvány

0

év tapasztalat

0

5 csillagos értékelés

0

m2 felmért ingatlan terület

Lépjen velünk kapcsolatba!

Ingyenes telefonos konzultáció és azonnali időpont-egyeztetés.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom