Mit csinál az energetikus? Hogyan segít a családnak?

Mit csinál az energetikus? Hogyan segít a családnak?

Ki az energetikus, mit csinál pontosan, miben tud Önnek segíteni? Mikor kell felkeresni egy energetikust? Hogy ellenőrizheti az energetikus engedélyét?

Ki pontosan az energetikus? Milyen végzettsége van?

Az energetikus egy olyan szakember, aki a fenntartható és gazdaságos energiaellátással foglalkozik.  

A legtöbben akkor találkozunk először energetikussal, amikor el akarjuk adni a házunkat, lakásunkat. Rákeresünk, telefonálunk egyet, jön egy profi szakember, átadjuk neki az ingatlan papírjait, ő pedig műszerek és célirányos kérdések segítségével alaposan felméri a házunkat.

Ilyenkor megvizsgálja a nyílászárók minőségét, tájolását, a födém, a padló és a fűtésrendszer állapotát, a melegvíz-ellátó rendszert, és ellenőrzi az ingatlan lehűlő felületeit.
Eltelik egy-két nap, és egy e-mailben már meg is kapjuk az igazolást arról, hogy milyen energetikai besorolásba tartozik az ingatlanunk. Az energetikai tanúsítvány bemutatására szükség lesz az adásvételi vagy bérleti szerződés aláírásakor, mert a szerződés elengedhetetlen kelléke a HET szám.

Hasznos lehet elmenteni az energetikus számát a telefonunkba!

Ki az energetikus

Mert egy jól képzett energetikai szakember nem szimpla tanúsítványgyáros, ő a fenntartható fejlődés és a környezettudatos energiahasználat egyik kulcsembere. Mostanában sokat olvashatunk arról, hogy bolygónk jövője nagyban függ az emberiség által felhasznált energia mennyiségétől, forrásától, és a károsanyag-kibocsátás mértékétől.

Hajlamosak vagyunk ilyenkor legyinteni egyet és minden felelősséget az erőművek, ipari üzemek, cégóriások nyakába varrni. Pedig nem árt a saját házunk táján is körülnézni. Kiderül, hogy mi is rengeteget tehetünk a Föld tudatos energiahasználatáért, és ebben nagy segítségünkre lehet egy szakképzett energetikus!

Milyen végzettsége van egy energetikusnak?

Először is van egy felsőfokú végzettsége, nem kell feltétlenül energetikai mérnöknek lenni hozzá, mazsolázhatunk az alább felsorolt diplomák közül:  

 • okleveles építészmérnök
 • okleveles településmérnök
 • okleveles építőmérnök
 • okleveles közlekedésmérnök
 • okleveles gépészmérnök
 • okleveles villamosmérnök
 • okleveles energetikai mérnök
 • építészmérnök
 • településmérnök
 • építőmérnök
 • közlekedés-építőmérnök
 • vízépítő mérnök
 • közlekedésmérnök
 • gépészmérnök
 • villamosmérnök

Energetikus végzettsége

Ahhoz, hogy valaki energetikai tanúsítványt állíthasson ki, a diploma mellett rendelkeznie kell érvényes jogosultsági vizsgával, amit a Magyar Mérnöki Kamaránál tehet le. A vizsgáról itt olvashatunk részletesebben.   

Mik egy energetikus feladatai?

Az energetikusok persze nem csak a lakóházak energiatanúsítványainak elkészítésével foglalkoznak. Képben vannak az épületgépészeti tudományokkal, átlátják az energiaigények ellátásának helyi és globális összefüggéseit, legfontosabb kérdéseit.

Az energetikus vizsgálatai és döntései során tekintettel van az energiagazdálkodás társadalmi hatásaira, környezetvédelmi, stratégiai szempontjaira. Ezek mellett folyamatosan figyeli az energiapiac alakulását, a fenntartható energiaforrások lehetőségeit és nem utolsó sorban az energetikai témájú pályázatokat.

Energetikus feladatai

Az elmélet mellett lássuk miből áll egy nagyobb vállalat energetikusának legfontosabb feladatlistája:

 • felméri a cég energiafelhasználását,
 • elemzi és kiértékeli az adatokat,
 • feltárja az energiamegtakarítási lehetőségeket,
 • javaslatokat tesz a veszteségforrások megszüntetésére,
 • felméri a jövőbeli energiaigényeket,
 • elkészíti a hosszú távú energiaterveket, az energiabeszámolókat és a kimutatásokat is.  

Mikor kell energetikushoz fordulni?

Ha eladjuk a házunkat, lakásunkat, vagy hosszabb távon bérbeadnánk, szükségünk lesz egy energiatanúsítványra. Ennek a tanúsítványnak a költsége az eladót, bérbeadót terhelik a 176/2008 (VI. 30.) kormányrendelet alapján.

Van néhány kivétel, amikor eladás vagy bérbeadás esetén nem kell tanúsítványt kérnünk:

 • ha egy 50 m2-nél kisebb alapterületű családi házunk van
 • ha évente 4 hónapnál kevesebb ideig használunk egy ingatlant (nyaraló, hétvégi ház)
 • ha egy alacsony energiaigényű mezőgazdasági épületet szeretnénk értékesíteni
 • hitéleti célokra szánt épület esetében
 • ha van egy maximum két év használatra szánt felvonulási épületünk.  

Ha felújtás, korszerűsítés előtt állunk, nem kötelező, de erősen javasolt, hogy egyeztessünk egy energetikai szakemberrel. Az alapos felmérés során kiderül, hogy a házunkban hol a legnagyobb a hőveszteség, megtudhatjuk, hogy a háznak melyik részén pontosan milyen utólagos szigetelésre van szükség, érdemes-e belevágni egy tetőcserébe, milyen állapotban van a födém, a padló, melyik nyílászárón szökik el a legtöbb meleg.

Mikor kell energetikushoz fordulni

Azt is megtudhatjuk, hogy a jól bevált gázfűtés mellett milyen korszerű, gazdaságos és környezetkímélő fűtési vagy áramellátási megoldásokban érdemes gondolkodnunk (pl. a megújuló energiaforrások: napelem, geotermia, fatüzelés). Új ház építése előtt körüljárhatjuk egy energetikus segítségével, hogy pontosan milyen európai uniós energetikai előírásoknak kell megfelelnie a frissen felhúzott épületnek.

Az uniós szabályok hátterében anyagi és környvezetvédelmi okok is szerepet játszottak. A ‘70-es évek olajválsága óta mindennél fontosabbá vált, hogy ne az “utcát fűtsük”, legyen gondosan és szakszerűen szigetelve a lakóépületünk. A környezetvédelem pedig felhívta a világ figyelmét arra, hogy egy gyönge energetikai besorolású lakóház akár évente 14-16 tonnányi (!) károsanyagot képes a légtérbe bocsátani.

Egy energetikus tanácsaival felépített, felújított házban növekszik a komfortérzetünk, kevesebbet fizetünk a rezsiért és még az ökolábnyomunk mérete is csökken!

Hol lehet ellenőrizni egy energetikus engedélyét?

A mai világban egy-két kattintással le tudjuk ellenőrizni, hogy a kiszemelt energetikus rendelkezik-e érvényes engedéllyel. Először is, látogassunk el a Magyar Építész Kamara honlapjára, ott klikkeljünk a névjegyzék keresőjére.

MEK Névjegyzék

Ha megnyílt a kereső, válasszuk ki a Jogosultsági csoport mezőben a Tanúsítást, majd a sort folytatva a Jogosultság fülnél válasszuk ki a TÉ kódot (energetikai tanúsítói jogosultság). Innentől vidáman kereshetünk területi tagságra, névre, címre: 


A másik lehetőség, ha felmegyünk a Magyar Mérnöki Kamara honlapjára, és egy picit eltérő rendszerben szintén a TÉ kód és a terület alapján keresünk rá a szakemberre, cégre.  

MMK Névjegyzék

Miben segít nekünk egy energetikus?

Ahogy fent is írtuk, a törvényi előírásoknak köszönhetően az energetikus nélkülözhetetlen az ingatlan adás-vétele során. Arra is kitértünk, hogy ház- vagy lakásfelújítás előtt kifejezetten ajánlott kikérni a profi energetikusok tanácsát. Az ő szakértelmük segítségével alakíthatjuk élhetőbbé, gazdaságosabbá, környezetkímélőbbé a lakóépületünket. Könnyebben dönthetünk arról, hogy milyen szigetelésre van szükségünk, melyik nyílászárót érdemes kicserélni, hogyan oldhatjuk meg a lakótér korszerű, megújuló energiaforrásból táplálkozó fűtésrendszerét, melegvíz-ellátását (pl. napelem, napkollektor, fatüzelésű kazánrendszer, geotermikus energia stb.).

Miben segít az energetikus

Egy okos beruházással az ingatlan jobb besorolást kaphat, így energetikai szempontból, mérhetően nő az ingatlan értéke.  

Az energetikus ezenfelül segíthet nekünk eligazodni a pályázatok sokszor nehezen átlátható labirintusában. Legyen szó céges vagy lakossági pályázatról, kérdezzünk bátran a család energetikusától, nem fogjuk megbánni!

 

Vállaljuk energetikai tanúsítványok elkészítését Budapesten, Pet megyében és Veszprém megyében is.

GYIK:

Mit jelent az, hogy energetikus?

Egy olyan szakember, aki a fenntartható, környezetbarát és gazdaságos energiaellátással foglalkozik globális és lokális szinten.

Mik egy energetikus feladatai?

Minden, ami az energiafelhasználással kapcsolatos: felmérés, elemzés, tanúsítványok kiállítása, tanácsadás, tervezés.  

Miért minket válasszon?

Ügyfeleink véleménye

Lenardt László

Lenardt László

Budapest

"Minden a megbeszéltek szerint történt. Pontosan érkezett és az egyeztetett határidőben küldte a tanúsítványt. Csak ajánlani tudom!"
Csiki Zoltán

Csiki Zoltán

Budapest

"Tökéletesen meg vagyok elégedve a céggel. Kapcsolatfelvétel napján még aznap felmérték az ingatlant. Nagyon hamar kézhez kaptuk a tanúsítványt. Köszönöm nekik. Ajánlom másoknak is."
Tóth Krisztina

Tóth Krisztina

Budapest

"Gyorsak, előzékenyek, megbízhatóak, jól kommunikálnak. Maximálisan elégedett voltam velük."
0

átadott energetikai tanúsítvány

0

év tapasztalat

0

5 csillagos értékelés

0

m2 felmért ingatlan terület

Lépjen velünk kapcsolatba!

Ingyenes telefonos konzultáció és azonnali időpont-egyeztetés.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom