Megéri a napelemes fűtés rendszer? 1 év után vélemény és tapasztalat

Megéri a napelemes fűtés rendszer? 1 év után vélemény és tapasztalat

Mi az a napelemes fűtés? Mennyibe kerül? Mennyit fogyaszt? Mi a tapasztalat és a vélemény 1 év használat után? Mi az a FAGA Ház?

Vajon az Energetikus, aki épp ezt a cikket írja, milyen fűtés rendszert választott a 2019-ben épült házába (ami megfelel a 2021-es követelményeknek)? Ezzel a kérdéssel zártam a 2021-es energetikai követelményekről szóló cikkemet és azt ígértem, hogy bővebben kifejtem tapasztalataimat, mivel egy év eltelte után a villanyóra fogyasztása és a napelem termelési adatai ismertek, így tényekre alapozva tudom leírni véleményemet.

Milyen fűtés rendszert választott az energetikus, aki épp ezt a cikket írja?

A válasz röviden: Elektromos fűtés + Villanybojler + Napelem, az egyszerűség kedvéért innentől hívjuk csak napelemes fűtésnek.

Persze a döntés amíg ide eljutottam, nem volt ennyire gyors és egyszerű. Az építkezés előtt az ember próbál tájékozódni és ár-érték arányban a legjobb döntéseket meghozni épülő házával kapcsolatban. Ezért én is elkezdtem kutakodni az interneten vélemények és tapasztalatok után, de sajnos sikertelenül, mert tényekre (fogyasztási adatokra) alapuló cikket nem találtam.

Ezért már akkor eldöntöttem, ha megépítem a házam, akkor 1 év eltelte után leírom a tényeken alapuló tapasztalataimat, hogy ezzel plusz információhoz juttassam azokat, akiknél felmerülő a kérdés:

milyen fűtést válasszak?

A választ ebben a cikkben nem fogom tudni megadni, hisz ez pénztárca és igényfüggő, valamint nagyon sok féle rendszer van.

De ígérem a napelemes fűtéssel kapcsolatban igyekszem mindent leírni, hogy ezt a lehetőséget mindenki megfelelő információ tudatában tudja megvizsgálni.

Miért választottam az elektromos fűtés és napelem kombinációt?

Energetikai tanúsítványok készítése kapcsán sokféle fűtésrendszerrel találkozom és az építkezés előtt (2018-ban) több fűtés rendszerben is gondolkodtam:

 • kondenzációs gázkazán
 • hőszivattyú
 • napelemes fűtés

Gázkazán? Hőszivattyú? Napelemes fűtés?

Nézzük szép sorjában, hogy én milyen szempontokat vizsgáltam:

Kondenzációs gázkazán:

 • Ár: bekerülési ára kb. 3-4 Mft (2021 után +1 Mft a napelem miatt), mely függ a rendszer bonyolultságától és minőségétől is.
 • Garancia: gyártója válogatja, ezért egy számot nehéz leírni, de kb. 1-3 év. Azonban ennek általában az a feltétele, hogy csak szakszerviz szervizelheti.
 • Karbantartás: minden évben szükséges
 • Szabályozása: Az esetek többségében egy központi szabályzó van, persze plusz költségért megoldható a helyiségenkénti szabályozás is.
 • Hűtés: nem megoldott.
 • 2021 után: sajnos a kondenzációs gázkazán nem lesz elég, mert szükséges 25 % megújuló részarány a „BB” kategóriához, ezért napelemmel vagy napkollektorral szükséges kombinálni és így már az előbb említett bekerülés ár nő 1 Mft-tal.

Hőszivattyú:

 • Ár: a bekerülési ár itt is függ a minőségtől, de kb. 5-6 Mft.
 • Garancia: itt is gyártója válogatja, átlagban 5 év. Itt is szakszerviz szükséges.
 • Karbantartás: minden évben szükséges
 • Szabályozása: a gázkazánhoz hasonlóan itt is vizes rendszeren van és plusz költségért megoldható a helyiségenkénti szabályozás.
 • Hűtés: megoldott, ez az egyik nagy előnye ennek a rendszernek, ráadásul nem egy klíma fújja a fejünkre a hideget hanem felület hűtés van.
 • 2021 után: megfelel, sőt van lehetőség H tarifát is kérni rá.

Napelemes fűtés:

 • Ár: függ a napelem mennyiségétől, az elektromos fűtéstől és a villanybojlertől is, de kb. 4 Mft-os költséggel számolhatunk.
 • Garancia: Az elektromos fűtésre és a napelemre is nagyon sok év garancia van. Az elektromos fűtésemre például 5 év teljes körű garancia jár. Napelemre 12 év. Inverterre 5 év. Szakszerviz nem szükséges.
 • Karbantartás: nem igényel.
 • Szabályozása: helyiségenkénti szabályozás megoldott.
 • Hűtés: nem megoldott.
 • 2021 után: az elektromos fűtés csak megfelelő mennyiségű napelemmel felel meg.

Ezeket a szempontokat vettem figyelembe, és ez alapján döntöttem úgy, hogy a napelemes fűtést választom.

Mind a garancia, bekerülési ár, szakszerviz mentesség, helyiségenkénti szabályozás és a rendszer egyszerűsége is arra terelt, hogy ezt válasszam.

Milyen elektromos fűtést választottam?

Az elektromos fűtésben sok választási lehetőségünk van attól függően, hogy padlófűtést, falfűtést, vizes fűtés rendszert vagy sima elektromos panelost szeretnénk:

 • fűtőfilm
 • fűtőkábel
 • elektromos kazán vizes rendszerrel
 • infra panel
 • sima norvég elektromos panel

A sima falra szerelhető norvég elektromos panel mellett döntöttem.

Elektromos fűtőpanel

A döntést az ember igényei befolyásolják, nekem ezek voltak:

 • meleg burkolat: ahová csak lehet a házban mindenhová meleg burkolatot raktunk, kivéve a fürdő, wc és előszoba. Ennek oka: a hideg burkolat egy őszi, tavaszi átmeneti időszakban, amikor még nem fűt az ember, nagyon hideg tud lenni, valamint vannak gyerekek és nem mindegy hol esik el, kövön vagy parkettán.
 • hatásfoka: a panelok amint bekapcsolnak egyből leadják a hőt, így a hatásfoka 100 %-os.  
 • karbantartás: olyan fűtést szerettem volna ami nem igényel karbantartást és könnyen hozzáférhető, szervízelhető ha szükséges. Gondoljunk csak bele, ha a padlófűtés elromlik…
 • egyszerű kivitelezés: Ezt a panelt 4 csavarral rögzíti az ember a falra, valamint bedugja a konnektorba és már kész is.

Mennyire energiatakarékos az elektromos fűtés?

Ezt azért szeretném tisztázni, mert sok gyártó azzal hirdeti magát, hogy az ő általa kínált elektromos fűtés energiatakarékos (költséghatékony fűtés, gazdaságos fűtés stb.).

Energiatakarékos elektromos fűtés nincs! Persze a hőszivattyút ne ide soroljuk, csak a sima elektromos fűtésre gondolok.

Mert az igazság az, hogy egy panel például ha 1000 W-os, akkor az 1000 W-ot fogyaszt ha bekapcsol.

Abban az értelemben hogy a hatásfoka jó és megoldott a helyiségenkénti szabályozás, lehet energiatakarékos más rendszerekhez képest, de fogyasztás szempontjából nem energiatakarékos.

Tehát ha elektromos fűtésben gondolkodunk, akkor mindenképp napelem is szükséges, hogy ne legyen magas havi fűtés költségünk, ezt a mintaházunk is bizonyítani fogja.

A mintaház a saját házam (hívjuk FAGA Háznak). Mutatom a tényeket 1 év használat után:

Milyen műszaki paraméterekkel épült meg?

Szintek száma: 2 szint, az épület földszint +tetőtér beépítéses.

Fűtött alapterület: 153,64 m2. Ebből a földszint 93,21 m2 és a teljes tetőtér be lett építve, azonban a hasznos alapterület csak 60,43 m2 az emeleten, mivel az 1,9 m alatti területek lejönnek belőle.

Belmagasság: földszinten és az emeleten is 2,7 méter.

FAGA Ház szigetelése

Határoló szerkezetek rétegrendjei, hőszigetelései:

 • Padlószerkezet: 15 cm grafitos lépésálló hőszigetelés
 • Lábazat: 5 cm XPS hőszigetelés
 • Falazat: Porotherm 30 K tégla + 10 cm grafitos hőszigetelés
 • Padlás födém: gipszkarton + lazább 30 cm cellulóz hőszigetelés
 • Ferde sík: gipszkarton + tömörebb 25 cm cellulóz hőszigetelés
 • Nyílászáró: műanyag 82 mm profil és 3 rétegű (4-16-4-16-4) meleg peremes üvegezés

Elektromos fűtés méretezése: 11 db panel + 1 db törülköző szárítós radiátor. A fogyasztók 500 W és 2000 W között vannak. Az interneten vannak kalkulátorok, vagy a forgalmazók üzletében is szívesen kiszámolják a helyiségek légköbmétere alapján a panelok szükséges méretét.

Használati meleg víz készítés: Sima 150 literes villanybojler, nem okos és nem hőszivattyús.

Hány fős család használja életvitelszerűen 1 éve és mik a szokások?

Ez egy fontos befolyásoló tényező, ha egy ház fogyasztásáról beszélünk.

A családunk 4 fős és életvitelszerűen használtuk az elmúlt 1 évben a házat.

A szokások talán az egyik legbefolyásolóbb tényező, ezért fordulhat elő az, hogy ugyanebben a házban egy másik családnak más fogyasztási adatok jönnének ki, mint nekünk.

Mi szokásaink:

 • földszinten nappali hőmérséklet a panelokon: 22-23 °C
 • földszinten éjszakai hőmérséklet a panelokon: 20-21 °C
 • emeleten nappali és éjszakai hőmérséklet a panelokon: 21 °C
 • villanybojler víz hőmérséklete: 50 °C

Mennyi napelem került fel a tetőre?

A tetőre 25 db 315 Wp monokristályos full black napelem került fel. A full black csak annyit jelent hogy teljesen fekete, így jobban néz ki mint alumínium kerettel.

Napelemes fűtés
 
A névleges teljesítménye: 25 x 315 Wp = 7,875 kWp.

Mennyibe került a napelemes fűtés rendszer ára?

Nézzük pontosan mennyibe került 2019-ben a komplett rendszer:

 1. Amper bővítés: ezzel a költséggel számolni kell, mert az alanyi jogon járó 32 A nem lesz elég egy olyan háznál, ahol minden elektromosan működik. A FAGA Házban 3 x 25 A lett kialakítva, így a plusz 43 A költsége közel bruttó 200.000 Ft volt a szolgáltató felé.
 2. Fűtő panelok + Villanybojler + 12 db konnektor költsége kb. nettó 1 Mft.
 3. Napelem rendszer ára: nettó 2,6 Mft. minden költséggel együtt (tervezés, engedélyezés, kivitelezés stb.)

Tehát összesen nettó 3,8 Mft volt a rendszer 2019-ben, ami várhatóan csökkeni fog idővel, mert a napelem árak évről évre csökkennek.

Mit kellet előkészíteni a napelemes kivitelező részére az építkezés során?

A építkezés során csak annyival kellett készülni a napelemes cég részére, hogy a tetőről kértek az inverterhez, valamint az invertertől a ház központi biztosíték táblájáig egy vastagabb villanyszerelési védő csövet.

A lényeg, hogy a napelem összeköthető legyen az inverterrel, valamint az inverter pedig a biztosíték táblával.

Mennyi idő volt a napelem rendszer kiépítése és átadása?

A napelem rendszer kiépítése gyorsan ment, pár napot vett csak igénybe, gyorsan felkerültek a tartó szerkezetek a tetőre, majd a napelemek, inverter felrakása és kábelezés, aztán kész is.

Az átadás a szolgáltató felé már nem volt ennyire gyors. A napelemek felkerülése után 2 hónappal sikerült a szolgáltatónak átvenni a rendszert, ami igazából egy villanyóra cseréből állt. Sajnos addig nem is lehetett bekapcsolni a rendszert, így a termelés csak december 5-én indulhatott el. Igaz nem dübörgött, hisz nem a legnaposabb hónap a december, de nagy örömömre végre elindult.

Mennyit ígértek és mennyit termelt a napelem 1 év alatt?

A napelem rendszer várható termelését könnyen bárki kiszámíthatja.

Nézzük a FAGA Ház esetén:

Amint már írtam 25 db 315 Wp napelem került fel. Amit össze kell szorozni és még 15 %-kal meg kell növelni.

Tehát 25 x 315 = 7.875 x 1,15 = 9.056,25 kWh teljesítnény, tehát kb. 9.000 kWh teljesítmény várható.

Napelem termelése 1 év alatt

1 év eltelte után fotóztam az inverter kijelzőjét és a teljes éves teljesítmény 9.707 kWh-t mutatott.

Tehát ez azt jelenti, hogy az ígérthez képest túlteljesített.

Nézzük ez mit jelent forintálisan, az egyszerűség kedvéért nem számolok külön rendszerhasználati és egyéb díjakat, hanem 1 kWh áramot 40 Ft-tal számolok.

Tehát a 9.707 kWh megszorozzuk 40 Ft-tal, akkor 388.280 Ft –ot termelt a napelem 1 év alatt.

Ez jól hangzik, viszont vagy egy nagy kérdés:

Mennyit fogyasztott a FAGA Ház 1 év alatt összesen?

A ház fogyasztásának kiszámításához kell egy kis számolás. Ugyanis a villanyóra  túltermelést és  túlfogyasztást mutat.

Nézzük a számokat ezt is fotóztam:

Napelem túlfogyasztása

Túlfogyasztás: 8.203 kWh.

Napelem túltermelése

Túltermelés: 7.966 kWh.

Valamint azt is tudjuk, hogy a napelemrendszer éves teljesítménye 9.707 kWh volt, erre azért van szükség, mert a megtermelt energiát a ház egyből elfogyasztja éppen aktuálisan, tehát az óra csak a túltermelést és túlfogyasztást mutatja.

Tehát a napelem rendszer éves teljesítményéből ki kell vonnunk a túltermelést:

9.707 – 7.966 = 1.741 kWh, tehát ennyi áramot használt el a ház aktuálisan, ami a túltermelésben nem mutatkozik.

Ezt az összeget kell összeadnunk a túlfogyasztással:

1.741 + 8.203 = 9.944 kWh.

Tehát 9.944 kWh volt a FAGA Ház éves fogyasztása, mely fogyasztásba nem csak a fűtés és meleg víz előállítás energiája, hanem a többi elektromos fogyasztó is benne van (sütő, tűzhely, világítás, laptop stb.).

Nézzük ismét pénzben: 9.944 x 40 Ft = 397.760 Ft / év a ház fogyasztása.

Ami valljuk be őszintén elég magas összeg egy új építésű ház esetén, tehát télen akár 50-80.000 Ft is lehet az aktuális havi számla.

Itt ismét bebizonyosodott, hogy nem egy energiatakarékos fűtés az elektromos fűtés. Szóval napelem mindenképp szükséges ha ebben gondolkodunk és nem szeretnénk hogy magas legyen a rezsiköltségünk.

Mennyi a fizetendő havi rezsiköltség így, hogy van napelem?

Az én esetemben ugye van napelem, így nézzük mennyi a havi költségem.

A számítás egyszerű, mert csak a túlfogyasztást kell kivonni a túltermelésből:

8.203 kWh (túlfogyasztás) – 7.966 kWh (túltermelés) = 237 kWh.

Napelemes fűtés vélemény és tapasztalat

Tehát 237 kWh az éves rezsiköltségem, ami pénzben (237 kWh x 40 Ft =) 9.480 Ft.

A feltett kérdésre válaszolva pedig ezt el kell osztani a 12 hónappal, tehát 790 Ft / hó a rezsiköltsége a háznak. Így már azért szimpatikusabb a ház költsége.

Előny, hátrány, tapasztalat, vélemény…

Az 1 év eltelte után a következők a tapasztalataim:

előnyök:

 • alacsony rezsiköltség: 790 Ft / hó
 • nem igényel karbantartást
 • nem kell vele foglalkozni, mert egyszerű a rendszer, így nincs mi elromoljon (nem csöpög semmi, nincs hangja, nem tilt le a kazán, nem kell semmit beszabályozni stb.)
 • jó a hatásfoka, így egyből leadja a hőt amikor bekapcsol
 • helyiségenkénti szabályozás nagy előny
 • sok év garancia

hátrányok lehetnek:

 • Abban az esetben ha nem lenne napelem, akkor elég nagy lenne a rezsiköltség
 • Ha valaki ragaszkodik a padlófűtéshez, akkor annak hátrányos lehet ez a rendszer, bár a fűtőfilm és fűtőkábel is jó megoldás lehet.
 • A jövőben lehet változni fog a szolgáltatókkal az elszámolás, amit még nem lehet tudni, de a jelenleginél biztosan rosszabbul fogunk járni. Így lehet több napelem fog kelleni, ugyanehhez a rezsiköltséghez.

Összességében elégedett vagyok a rendszerrel és úgy gondolom ár-érték arányban a legjobb választás volt.

Valamint jó választás lehet 2021 után is, hisz 2021-től az épület energetikai követelmények szigorodnak és kötelező lesz a megújuló energia használata az új épületek esetén.

GYIK:

Mi az a napelemes fűtés?

Napelemes fűtésnek szokták hívni a sima elektromos fűtés és napelem kombinációt.

Mennyibe került a napelemes fűtés?

A napelemes fűtés árát több dolog is befolyásolja, függ az elektromos fűtés fajtájától és a napelem mennyiségétől is. A cikkben számolt konkrét napelemes fűtés rendszer ára nettó 3,8 Mft.

Mennyit fogyasztott a napelemes fűtés 1 év alatt?

Az elektromos fűtés fogyasztása magas, ezért napelemmel való kombinálása javasolt. A cikkben a FAGA Ház 1 éves fogyasztási és napelem termelési adatai megtalálhatóak.

Miért minket válasszon?

Ügyfeleink véleménye

"A lakás felmérésére egy nagyon udvarias fiatalember érkezett. Köszönöm a kedvességüket!"

SZE
Szalai Erzsébet

Budapest, XIV. ker.

"A megbeszélt időpontban érkeztek, gyors munkát végeztek és még jól el is beszélgettünk. Köszönöm szépen!"

BT
Barabás Tamás

Budapest, I. ker.

"Az utolsó pillanatban is sikerült az energetikai tanúsítványt megcsináltatnom, hálás köszönet érte."

SZB
Szigeti Bálint

Budapest, VII. ker.

Hívjon most!

Ingyenes telefonos konzultáció és azonnali időpont-egyeztetés.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom