Lehet-e online energetikai tanúsítványt készíteni?

Lehet-e online energetikai tanúsítványt készíteni?

Lehetséges-e az online energetikai tanúsítvány készítése? Hogyan? Ki lehet hagyni a helyszíni felmérést? Ugyanúgy hiteles az online tanúsítvány is?

Mitől lesz egy energetikai tanúsítvány online elkészíthető?

Energetikai tanúsítvány főszabály szerint helyszíni felmérés után készíthető el. Azonban vannak olyan esetek, amikor egy tanúsítvány kiállítható helyszíni felmérés nélkül is. Ennek azonban komoly feltételei vannak. Az ügyfélnek minden olyan dokumentumot rendelkezésre kell tudni bocsátani, amik elengedhetetlenek a számítások elvégzéséhez.

Az energetikai tanúsítvány jogszabály kimondja, hogy :”  A tanúsítást, ha a felelős műszaki vezető igazolja, hogy az épület a kivitelezési dokumentáció és a hozzá tartozó energetikai számításban figyelembe vett méreteknek, adatoknak és anyagjellemzőnek megfelelően valósult meg és a tervezett műszaki jellemzőjű épületgépészeti berendezéseket szerelték be, a kivitelezési dokumentáció és az építési napló részét képező felelős műszaki vezetői nyilatkozat alapján kell végezni.” Tehát ebben az esetben a helyszíni felméréstől el lehet tekinteni.

Ugyancsak eltekinthetünk a helyszíni szemlétől a jogszabálynak köszönhetően a következő esetben: a tanúsítvány kiállítható önálló rendeltetési egység (például egy panelházban található lakás) esetén az épület egészére vonatkozó tanúsítvány alapján, de figyelembe kell venni az önálló rendeltetési egység épületben való elhelyezkedését, tájolását. Szintén kiállítható önálló rendeltetési egységre helyszíni felmérés nélkül az ugyanabban az épületben található azonos rendeltetésű, elrendezésű, azonos méretű és azonos energetikai jellemzőjű épületelemekkel rendelkező önálló rendeltetési egység tanúsítványa alapján.

Családi ház esetében is működhet a helyszíni felmérés nélküli online tanúsítás.Különálló családi ház esetén azonos méretű és energiahatékonyságú, azonos épületelemekkel rendelkező családi ház tanúsítványa alapján, ha a tanúsító az azonosságról meggyőződött.

Továbbá a jelenlegi, világszinten megváltozott életkörülmények az ügyintézéshez egy újfajta megközelítést és rugalmasságot kívánnak meg mind a szolgáltatói oldalról, mind pedig a megrendelői oldalról. Online kell tanulni, bevásárolni, ügyeket intézni, de még akár energetikai tanúsítványt is készíteni, amikor a személyes találkozásra nemhogy lehetőség nincs, hanem egyenesen tilos. Ez az élethelyzet hozta magával a kölcsönös bizalmon alapuló online energetikai tanúsítvány készítést.

Mire van szüksége az energetikusnak az elkészítéséhez?

Az energetikus akkor lesz képes munkáját tökéletesen elvégezni, ha a megrendelő minden nélkülözhetetlen adatot és dokumentumot megküld. Amikre szükség van, hogy a tanúsítvány online elkészíthető legyen: részletes alaprajz, társasház esetén emeleti szintrajz; rétegrend és metszetek; tetőszerkezet; épületgépészeti dokumentáció (fűtésrendszerről, használati meleg víz előállításáról, klímáról szóló leírás, felelős műszaki vezetői nyilatkozat); nyílászárók típusai; mérési adatok; fényképek az ingatlanról, homlokzatról mind a négy oldalról.

Amikor minden rendelkezésre áll, a tanúsító szakember a szokott módon elvégzi a szükséges számításokat és hitelesítés végett feltölti a dokumentumot a központi adatbázisba. Hiteles tanúsítványt csak és kizárólag jogosultsággal rendelkező energetikai szakértő tud kiállítani. A dokumentum feltöltésre kerül az Országos Építésügyi Nyílvántartás rendszerébe és itt kapja meg a hitelességet igazoló HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) számot, melyet például ingatlan eladás esetén az adás-vételi szerződésbe rögzítenek.

A HET szám birtokában az energetikai tanúsítvány lekérdezhető, hogy az valóban hiteles-e, és benne van-e az adatbázisban. Ugyancsak itt van lehetőség pótlap lekérésére, amennyiben tanúsítványunkat 2016.01.01. előtt állították ki. Ettől az időponttól ugyanis a besorolási osztályoknak dupla jelzése van. Amennyiben a pótlapot a korábbi tanúsítvánnyal összefűzzük, úgy az újból érvényes lesz. A jogszabály 2023.11.01-től ismét megváltozott, ezért a jogszabály változás előtt készült energetikai tanúsítványok csak a 2023-as év végéig használhatóak fel.

Lehet-e megfelelő energetikai tanúsítványt készíteni helyszíni felmérés nélkül?

Az energetikai tanúsítvány minőségét illetően nem teszünk különbséget atekintetben, hogy az online készült, vagy pedig helyszíni felmérés után. Mindkét esetben tanúsítványunk hiteles, rendelkezik HET számmal, és megtalálható az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisában.

A megrendelő érdeke és egyúttal felelőssége is, hogy a tanúsítvány a valós adatok alapján készüljön el, hiszen ingatlanának eladásakor fontos, hogy milyen besorolást (osztályba sorolást) tud megjelölni a hirdetésben. Az eladó felelőssége alatt a Polgári Törvénykönyvben jegyzett kellékszavatosságot kell érteni, vagyis az eladó 5 évig szavatol azért, hogy nincs az ingatlannak olyan tudott, vagy rejtett hibája, ami az ingatlan rendeltetésszerű használatát befolyásolná. Ezek alapján tehát az eladónak komoly felelőssége van atekintetben, hogy amennyiben ingatlanáról az energetikai tanúsítvány helyszíni felmérés nélkül készül el, a teljes valóságnak megfelelő adatokat és információkat szolgáltasson.

Amennyiben a megrendelő biztosítja a tanúsító szakember részére az ingatlanra vonatkozó energetikai adatokat, úgy semmi akadálya nincs egy hiteles energetikai tanúsítvány online kiállításának.

Ugyanolyan lesz a tanúsítvány akkor is, ha nem készül helyszíni felmérés?

Az energetikai tanúsítvány minden esetben országosan egységes módszer alapján készül el. A tanúsítványt készítő szolgáltatók válogathatnak a rendelkezésre álló, számítások elvégzésére szolgáló hiteles szoftverek közül, azonban magának a tanúsítványnak a hitelesítése már egy központosított rendszeren keresztül történik.

Az energetikai tanúsítvány tartalmát és lényegét nem befolyásolja, hogy az ingatlant megtekintette e személyesen az energetikai szakértő vagy sem. Megrendelői oldalról tekintve lehet kicsit körülményesebb ez a fajta megoldás (neki kell megkeresni illetve megküldeni az adatokat, elkészíteni a fényképeket), de kellő rugalmasság mellett kivitelezhető, ha a szükség így kívánja meg.

Minden esetben lehet helyszíni felmérés nélkül energetikai tanúsítványt készíteni? Mikor nem?

A helyszíni felmérés egyértelműen elengedhetetlen, ha a megrendelő valamilyen oknál fogva nem tudja biztosítani a feltételeket a tanúsítvány kiállításához. Energetikai tanúsítvány nem állítható ki energetikai adatok hiányában. Ez esetben a tanúsító szakembernek muszáj az ingatlant személyesen felmérnie.

Hogyan jut hozzá az online energetikai tanúsítványhoz?

Amennyiben az energetikai tanúsítvány helyszíni felmérés nélkül készült el, akkor is ugyanaz a módja a tanúsítvány átvételének, mintha a szakember járt volna az ingatlanban.

Az elkészült tanúsítványokat háromféleképpen tudjuk ügyfeleinkhez eljuttatni. Az egyik mód a személyes átvétel. Erre vagy a budapesti, vagy a veszprémi irodánkban van lehetőség. A másik mód a postai úton való megküldés, melynek azonban plusz költsége van. A harmadik, környezetvédelem szempontjából is egy igen ideális kézbesítési mód, amikor is a tanúsítvány nem kerül kinyomtatásra, hanem elektronikus úton, e-mailben küldjük el, pdf formátumban, amit elektronikus aláírással látunk el.

 

Vállaljuk energetikai tanúsítványok elkészítését Budapesten, Pet megyében és Veszprém megyében is.


GYIK

Lehet-e online energetikai tanúsítványt készíteni?

Igen, lehet. Van mód energetikai tanúsítvány készítésére online is, azonban ahhoz a megrendelőnek minden adatot rendelkezésre kell bocsátania, úgy mint, a gépészeti rendszerek jellemzőit, falazat és rétegrend tulajdonságait, nyílászárók méreteit stb.

Mitől online az online energetikai tanúsítvány, miben különbözik a hagyományos verziótól?

Az online energetikai tanúsítvány abban különbözik a nem online-tól, hogy személyes találkozó nem történik a megrendelő és az energetikai szakértő között, mindent telefonon illetve elektronikus úton egyeztetnek.

 

Miért minket válasszon?

Ügyfeleink véleménye

Palkovics Viktor

Palkovics Viktor

Budapest

"Gyorsan, már másnapra kijött a segítőkész kolléga helyszíni felmérésre, majd egy napon belül megkaptuk a tanúsítványt!"
Nyúl Rita

Nyúl Rita

Budapest

"Nagyon elégedett vagyok a szolgáltatással, röviden összefoglalva: gyors, megbízható és profi cég."
Barbara Bikics

Barbara Bikics

Budapest

"Ajánlom mindenkinek ezt a céget! Gyorsan megküldték a tanúsítványt és a fiatal ember odafigyelve pontosan és gyorsan tette a dolgát. Kedves volt és udvarias is. Köszönöm"
0

átadott energetikai tanúsítvány

0

év tapasztalat

0

5 csillagos értékelés

0

m2 felmért ingatlan terület

Lépjen velünk kapcsolatba!

Ingyenes telefonos konzultáció és azonnali időpont-egyeztetés.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom