Épületek energetikai besorolások táblázata + Mitől függ a besorolás?

Épületek energetikai besorolások táblázata + Mitől függ a besorolás?

Milyen energetikai besorolások vannak? Mitől függ, hogy egy épület melyik kategóriába kerül?

Mit jelentenek az energetikai besorolások?

Az energetikai besorolások az ingatlan várható, becsült energiaigényét mutatják. Ha egy ház, lakás jó “osztályzatot” kap, akkor az azt jelenti, hogy kevesebb energiát kell felhasználni a komfortos üzemeltetéséhez, mint egy ugyanolyan geometriájú, de rosszabb besorolású ház esetében.

Az energetikai tanúsítvány kiállítása során valójában a becsült energiafelhasználást számolja ki a szakértő az épület anyaga, állapota, szigetelése, gépészeti felszereltsége alapján.

De hogy lesz független ez az érték az ingatlan méretétől? Úgy, hogy az energiafelhasználást az alapterülettel elosztva egy négyzetméterre számolják.

A táblázat

Ebben a táblázatban láthatjuk a 2016. január 1.-e óta érvényben lévő minősítési osztályokat, százalékos viszonyukat és szöveges jellemzésüket.

Épületek energetikai besorolása - minősítési osztályok

Besorolás Százalékos viszony (%) Minőségi osztályának szöveges jellemzése
AA++ <40 Minimális energiaigényű
AA+ 40-60 Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú
AA 61-80 Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb
BB 81-100 Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő
CC 101-130 Korszerű
DD 131-160 Korszerűt megközelítő
EE 161-200 Átlagosnál jobb
FF 201-250 Átlagos
GG 251-310 Átlagost megközelítő
HH 311-400 Gyenge
II 401-500 Rossz
JJ >500 Kiemelkedően rossz

Mit mondanak el az energetikai besorolások az épületről?

Ha ránézünk erre az ábrára, láthatjuk, hogy az AA+-tól egészen JJ-ig terjedő skálán összesen tizenkét osztályba sorolják be az épületeket. Hogy megértsük a számokat, induljunk középről, vagyis a BB és a CC határáról, 100 %-ról. Ha a házunk BB besorolást kapott, az azt jelenti, hogy a becsült energiafogyasztása megfelel a hatályos előírásoknak.

Ha 300 %-ot kap az épület, az azt jelenti, hogy a szigetelés hiánya vagy a korszerűtlen fűtés technikának, rossz állapotban lévő nyílászáróknak köszönhetően sajnos háromszoros energiabefektetést igényel egy geometriailag ugyanolyan, ám energetikailag megfelelően beépített ingatlanhoz képest.

Energetikai tanúsítványok besorolása

Fontos tudnunk, hogy ha 2021 január 1-től új házat építtetünk, az épületnek el kell érnie legalább a BB kategóriát! A besorolási skála egyes kategóriái között nem pont ugyanakkora a különbség. A kevés energiaigényű lakásoknál 20-30 %-os a lépcső, míg az alsó régióban (HH-II-JJ) 80-100 %-os ugrásokat látunk.    

Mitől függ, hogy egy épület milyen kategóriába lesz besorolva?

Hogy milyen energetikai besorolást kap a házunk, az több tényezőtől is függ. Az egyik szempontot laikusként is könnyen kitalálhatjuk: be van-e csomagolva a házunk, vagyis van-e hőszigetelés az épületen? Milyen anyagból készült, milyen vastagságban és vajon szakszerűen helyezték-e fel a szigetelőanyagot? Legtöbbször a homlokzat szigetelésére gondolunk ilyenkor, pedig a szigetelés nélküli födémen keresztül is könnyen eltávozik a hő a házból.

Ha az energetikai besoroláson szeretnénk javítani a hőszigeteléssel, egyeztessünk energetikussal, hogy pontosan milyen anyagú, vastagságú szigetelővel dolgozzunk.  

A nyílászárók minősége legalább ilyen fontos. Ha százalékosan nézzük: egy átlagos épület esetében a falakon távozik a hő 35-40 %-a, a tetőn 20-25 %, a nyílászárókon 25 %, a padlózaton keresztül pedig megközelítőleg 15 %.

BB Beosorlás

A hőszigetelés mellett nagyon lényeges az ingatlan fűtési és melegvíz-ellátási rendszere, valamint az épület felületének és térfogatának aránya. Az energetikai tanúsítás során ezeket a mérőszámokat, fogyasztási adatokat természetesen az adott épülethez is viszonyítjuk.

Hogy az energetikus teljes képet kapjon az épület energetikai tényezőiről, a következő vizsgálatokat kell elvégeznie:

  • ki kell számolnia az épület felület-térfogat arányát
  • ki kell kalkulálnia a fajlagos hőveszteség-tényezőt
  • elemeznie kell a nyári túlmelegedés kockázatát
  • fel kell mérnie a nettó fűtési hőenergia-igényt
  • meg kell határoznia a fűtési rendszer veszteségeit
  • fel kell mérnie a melegvíz-ellátás nettó hőenergia igényét és veszteségét, kiszámítani az energiaigényét
  • ki kell számítani a légtechnikai rendszerek veszteségét.

És ha elvesztünk már a sok összetevő között, lássuk a két legfontosabb szempontot:

1. Meg kell vizsgálni, hogy milyen a hőszigetelő képessége az épület határoló szerkezeteinek, mennyi hő szökik el ezeken az elemeken! (Ez a lábazatot és a homlokzati falakat jelenti a tetőzet azon pontjáig, ahol belső, fűtött vagy hűtött tér helyezkedik el.)

2. A második lényegi kérdés, hogy ezt a hőveszteséget milyen energiaforrásból és mekkora hatásfokkal tudjuk pótolni az épületben?

Előfordul, hogy két, látszólag hasonló kvalitású lakás ugyanabban a társasházban más besorolást kap. Hogy lehet ez?

Meg kell nézni, hogy mennyire korszerű a fűtési és a melegvíz-ellátási rendszer! Ha az egyik lakásban konvektorokkal fűtenek, és egy öreg villanybojler szolgáltatja a melegvizet, az energetikailag kevésbé hatékony, mint a szomszéd korszerű cirkója.   

Besorolások lakásra

Az sem mindegy, hogy az épületen belül hol helyezkedik el az adott lakás: jobb energetikai értékei lesznek annak a közbenső lakásnak, amelyet alulról, felülről, oldalról is fűtött terek vesznek körül, mint egy tetőtérben vagy sarok pozícióban elhelyezkedő lakásnak.

És azt is vegyük figyelembe, hogy milyen fekvésű a lakás, mennyi napsütés éri az ablakokat, falakat?

Elképzelhető, hogy eltér a nyílászárók mérete, anyaga.  

Bár a társasházakra ez nem annyira jellemző, mégis elképzelhető, hogy eltérés van a falak szerkezetében, szigetelésében, rétegrendjében.

Hogyan oszlik el Magyarországon az ingatlanok besorolása?

Magyarország az uniós csatlakozással jelentős lépést tett az energetikai fejlődés rögös útján többek között a lakóházak besorolása szempontjából.  

2015-ig az energetikai besorolások 10 kategóriára voltak osztva, A+-tól I-ig. 2016. január 1. óta van érvényben az új, szigorúbb besorolási rendszer. A szigorításnak köszönhetően újra kellett pozícionálni a betűjeleket is, hogy ne legyen kavarodás, az új rendszer mindig dupla betűjeleket használ, így lehet megkülönböztetni, hogy a tanúsítás az új vagy a régi besorolás alapján készült.

Az energetikai tanúsítvány lekérdezése során van lehetőség statisztikákra, ahol a 2019-es diagramra pillantva azt láthatjuk, hogy egyelőre nagyon kevés ingatlan érdemelte ki a legmagasabb energetikai besorolásokat (AA++, AA+, AA). Ennek az az oka, hogy BB feletti kategóriába kizárólag azokat az épületeket lehet besorolni, amelyek megújuló energiaforrást is hasznosítanak.

Energetikai besorolás 2019

Azt is érdemes tudni, hogy a szigorú minősítési skálán a CC, DD vagy EE kategóriájú besorolás magyar viszonylatban (egyelőre) kifejezetten jónak számít.  

Érdemes-e arra törekedni, hogy egy épület jobb besorolási kategóriába kerüljön? Mit befolyásol a besorolás?

Több szempontból is érdemes törekednünk arra, hogy az épületünk, lakásunk jobb besorolási kategóriába kerüljön. Ha jobb a besorolás, emelkedik a lakásunk piaci értéke, növekszik a komfortfokozata, csökken a rezsiköltségünk és kevésbé szennyezzük közvetlen környezetünket. A fűtéskorszerűsítéssel, szigeteléssel, nyílászárócserével négy legyet ütünk egy csapásra!   

 

Vállaljuk energetikai tanúsítványok elkészítését Budapesten, Pet megyében és Veszprém megyében is.

GYIK:

Mit jelent az energetikai besorolás?

Az energetikai besorolás az ingatlan várható, becsült energiaigényét mutatja.

Hány besorolási kategória van, melyik a legjobb, melyik a legrosszabb?

A 2016. január 1. óta érvényben lévő besorolás 12 kategóriát különböztet meg AA++-tól JJ-ig. Az AA++ a számít legjobb, míg a JJ a legrosszabb osztályzatnak. 

Mik határozzák meg, hogy milyen besorolási kategóriába kerül egy épület?

A besorolás sok tényező függvénye, megvizsgálják az épület szigeteltségét, nyílászáróit, fűtéstechnikáját, melegvíz-ellátási megoldását és energiaigényét.  

 

Miért minket válasszon?

Ügyfeleink véleménye

Fekete Zsuzsanna

Fekete Zsuzsanna

Budapest

"Rendkívül gyors és pontos ügyintézés! Teljes mértékben segítőkészek. Emberileg és szakmailag kimagasló! Mindenkinek csak ajánlani tudom őket, köszönünk mindent!"
Modori Adrienn

Modori Adrienn

Budapest

"Korrekt, extra gyors, kedves munkatársakkal, kedvező áron. Bátran ajánlom ezt a vállalkozást mindenkinek!"
Lenardt László

Lenardt László

Budapest

"Minden a megbeszéltek szerint történt. Pontosan érkezett és az egyeztetett határidőben küldte a tanúsítványt. Csak ajánlani tudom!"
0

átadott energetikai tanúsítvány

0

év tapasztalat

0

5 csillagos értékelés

0

m2 felmért ingatlan terület

Lépjen velünk kapcsolatba!

Ingyenes telefonos konzultáció és azonnali időpont-egyeztetés.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom