Energetikai tanúsítvány lekérdezése és ellenőrzése lépésről lépésre (2023)

Energetikai tanúsítvány lekérdezése és ellenőrzése lépésről lépésre (2023)

Hol és hogyan történik az energetikai tanúsítvány lekérdezés? Ha megtalálja a tanúsítványt az adatbázisban akkor az hiteles? Mi a teendő ha nem találja?

Miért lehet szükség az energetikai tanúsítványok lekérdezésére?

Az energetikai tanúsítvány egy több oldalból álló dokumentum, mely egy adott épület energiafelhasználásáról ad információt.

Az energetikai tanúsítványt egy, a tanúsításra jogosult szakember állítja ki. A dokumentum első oldala az Összesítő lap, mely tartalmazza a HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) számot, ami a tanúsítvány hitelességét bizonyítja. A HET számot nem az energetikus adja, hanem az a központi rendszerbe való feltöltés után generálódik.

Energetikai tanúsítvány HET száma 

Minden tanúsítványnak más és más a HET száma. A HET szám segítségünkre van abban, hogy leellenőrizzük a tanúsítvány hitelességét, illetve, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az ingatlanunk energetikai tanúsítása valóban megtörtént.

A tanúsítványok az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisában vannak, innen bárki lekérdezheti, hogy tanúsítványa hiteles-e. Szükség lehet tehát a lekérdezésre abban az esetben, ha meg szeretnénk győződni, hogy a kézhez kapott tanúsítvány hiteles-e, vagy egy adott ingatlanról szeretnénk megtudni, hogy készítettek-e már rá energetikai tanúsítványt.

Hol lehet lekérdezni az energetikai tanúsítványokat?

Az energetikai tanúsítványt a tanúsító szakember minden esetben feltölti az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisába. Ebbe az adatbázisba csak és kizárólag jogosultsággal rendelkező szakember tud dokumentumot feltölteni.

Az energetikai tanúsítvány lekérdezéséhez szükség van a HET számra, mely a tanúsítvány első oldalán található meg. 

Az energetikai tanúsítvány lekérdezés az E-tanúsításoldalon lehetséges. Ez az oldal a 2013.január 1-jétől feltöltött hiteles energetikai tanúsítványok országos elektronikus nyilvántartása. Az oldalon mind a tanúsító szakemberek, mind a nyilvánosság hozzáférhet a lekérdezéshez.

Amennyiben tanúsító szeretne lekérdezni, neki ügyfélkapus azonosításra van szüksége. 

E-tanusitas lekérdezés

A „Nyilvánosságnak” oszlopban azonban bárkinek lehetősége van azonosítás nélkül energetikai tanúsítvány lekérdezésére. Ebben az oszlopban tehát a „Tanúsítványok lekérdezése” fülre kell kattintanunk.

Ezen az oldalon már konkrét adatokat kell megadni a tanúsítványról. A szűrőfeltételek szerint tehát rákereshetünk Település vagy HET azonosító alapján. Lehetőség van a lista szűkítésére, ez esetben további adatokat kell megadni, ezek pedig a közterület neve, házszám vagy helyrajzi szám.

Hányféle módon lehet lekérdezni az energetikai tanúsítványokat?

Az energetikai tanúsítványokat kétféle módon kérdezhetjük le. Vagy a cím alapján, vagy pedig a HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) szám alapján keresünk rá.

Amennyiben a cím alapján szeretnénk keresni, az esetben meg kell adni a település nevét, valamint további szűrőfeltételként a közterület nevét. A házszámot nem feltétlen szükséges megadni. Amennyiben nem írjuk be a házszámot, úgy az adott közterületen minden tanúsított ingatlan feltüntetésre kerül.

Energetikai tanúsítványok keresése

Második lehetőség, hogy HET azonosító alapján keresünk. A HET szám az energetikai tanúsítvány első oldalának jobb felső sarkában található sorszám. Minden energetikai tanúsítványnak más a HET száma, így semmiképpen sem lehet tanúsítványokat összekeverni. Beírjuk a számot, és rákattintunk a „Lekérdezés” gombra.

Mit jelent, ha nem található meg a keresett tanúsítvány?

Ha megadjuk a szűrőfeltételek valamelyikét és a lekérdezés után nem kapunk eredményt, akkor annak két oka lehet.

Az egyik, hogy valamilyen hibát vétettünk, rosszul írtuk be az adatokat, például a cím, vagy a sorszám elírásra került. Ez esetben érdemes újra beírni a rendelkezésünkre álló adatok valamelyikét, vagy esetleg csökkenteni a szűrési feltételeket, és lekérdezni.

Tanúsítvány nem található

Ha most sem járunk sikerrel, akkor a másik ok az lehet, hogy az adott ingatlanra nem készítettek hiteles energetikai tanúsítványt. 

Ha nem sikerül a lekérdezés, az esetben érdemes a tanúsító szakembert felkeresni, és tájékoztatni a felmerülő problémáról.

Hogyan lehet részletes információkat is megtudni az adott tanúsítványról?

Az energetikai tanúsítványt az E-tanúsítás oldalon lehet lekérdezni. Amennyiben helyesen adtuk meg a kért információkat, a lekérdezés gombra kattintva máris megjelennek az adatok.

Megismerhetjük a tanúsítvány HET számát, a tanúsított ingatlan pontos címét (település, cím, helyrajzi szám), a besorolási osztályt és a dokumentum feltöltésének időpontját. Ennél több információ megismerésére nincsen lehetőség.

Energetikai tanúsítvány adatok

Amennyiben részletesebb adatokra van szükség, az esetben fel kell keresni az energetikai tanúsítványt kiállító szakembert. 

A teljes dokumentum letöltésére csak és kizárólag az a tanúsító szakember jogosult, aki a tanúsítványt feltöltötte az adatbázisba. Más szakember nem férhet hozzá.

Ha a tanúsítvány megtalálható az Országos Építésügyi Nyilvántartásban, az azt jelenti, hogy biztosan hiteles?

Az energetikai tanúsítást végző szakember a tanúsítványt egy erre a célra kidolgozott program segítségével állítja ki. A program automatikusan generálja a HET számot, tehát azt nem a szakember adja. Ezzel az azonosító kóddal rendelkező tanúsítvány automatikusan bekerül az Országos Építésügyi Nyilvántartásba

Amennyiben tehát az energetikai tanúsítvány megtalálható az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisába, úgy biztosak lehetünk benne, hogy a tanúsítvány hiteles. Csak és kizárólag jogosultsággal rendelkező mérnök szakember tölthet fel dokumentumot a fent említett nyilvántartásba.

Le lehet- e tölteni a tanúsítványt az adatbázisból?

Az energetikai tanúsítvány lekérdezésére az E-tanúsítás oldalon van lehetőség. A kért szűrési feltételek megadása után a tanúsítványról mindösszesen 6 adatot tudhatunk meg: HET szám, a tanúsított ingatlan pontos címe, helyrajzi száma, a besorolási osztály és a feltöltés dátuma. 

Magát a dokumentumot teljes terjedelmében azonban csak az a tanúsító szakember tudja letölteni, aki azt az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisába feltöltötte. Probléma akkor lehet, ha nem tudjuk ki készítette a tanúsítványunkat, és még egy példányra van szükségünk belőle. Ez esetben sajnos újra el kell készíttetni az energetikai tanúsítványt.

Mi a statisztikai lekérdezés? Mit lehet belőle megtudni?

A statisztikai lekérdezésre szintén az E-tanúsítás oldalon van lehetőség, ahol az energetikai tanúsítványokat kérdezhetjük le. A statisztikai lekérdezés nem kötött ügyfélkapus belépéshez, az bárki számára hozzáférhető. 

A statisztikai lekérdezések fülre kattintva két dologra van lehetőség. Információt kaphatunk a tanúsítványok számáról, illetve a tanúsított ingatlanok megoszlásáról. A tanúsítványok száma pontban a táblázat azt mutatja meg, hogy mennyi az évenkénti és megyénkénti nyilvántartásba vett tanúsítványok száma. A tanúsított ingatlanok megoszlása diagram formában jelenik meg. 

Statisztikai adatok lekérdezése

A statisztikai lekérdezés abból a szempontból lehet érdekes számunkra, ha például azt szeretnénk megtudni, hogy a mienkhez hasonló ingatlanból (besorolási osztály szerint) hány darab van egy adott régióban, vagy csak össze szeretnénk hasonlítani a többi ingatlannal.

 

Vállaljuk energetikai tanúsítványok elkészítését Budapesten, Pet megyében és Veszprém megyében is.

GYIK:

Hol lehet lekérdezni az energetikai tanúsítványokat?

 Az energetikai tanúsítványt az Országos Építésügyi Nyílvántartás oldalon kérdezhetjük le.Ez egy bárki számára hozzáférhető adatbázis, azonban a teljes dokumentum letöltésére csak a tanúsító jogosult ügyfélkapus belépés után.

Milyen adatokat kell megadni, hogy lekérdezhesse a tanúsítványokat?

Kétféle módon kérdezhetjük le. Vagy a HET számot adjuk meg, vagy pedig az ingatlan címét. A település megadása után további szűrőfeltétel megadása szükséges, például a közterület neve.

Ha megtalálható az adatbázisban, az azt is jelenti, hogy biztosan hiteles egy energetikai tanúsítvány?

Igen, az esetben biztosan hiteles. Az adatbázisba csak és kizárólag jogosultsággal rendelkező szakember tölthet fel dokumentumot.

Miért minket válasszon?

Ügyfeleink véleménye

Modori Adrienn

Modori Adrienn

Budapest

"Korrekt, extra gyors, kedves munkatársakkal, kedvező áron. Bátran ajánlom ezt a vállalkozást mindenkinek!"
Nyúl Rita

Nyúl Rita

Budapest

"Nagyon elégedett vagyok a szolgáltatással, röviden összefoglalva: gyors, megbízható és profi cég."
Csiki Zoltán

Csiki Zoltán

Budapest

"Tökéletesen meg vagyok elégedve a céggel. Kapcsolatfelvétel napján még aznap felmérték az ingatlant. Nagyon hamar kézhez kaptuk a tanúsítványt. Köszönöm nekik. Ajánlom másoknak is."
0

átadott energetikai tanúsítvány

0

év tapasztalat

0

5 csillagos értékelés

0

m2 felmért ingatlan terület

Lépjen velünk kapcsolatba!

Ingyenes telefonos konzultáció és azonnali időpont-egyeztetés.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom