Mi az az Országos Építésügyi Nyilvántartás? Mit kell róla tudni?

Mi az az Országos Építésügyi Nyilvántartás? Mit kell róla tudni?

Mi az Országos Építésügyi Nyilvántartás? Mit lehet megtudni belőle? Hol érhető el? Ki használhatja? Kell-e regisztrálni a használatához?

Mi az Országos Építésügyi Nyilvántartás?

Az Országos Építésügyi Nyilvántartás a 313/2012. (XI.8.) Kormányrendelet értelmében az építésügy, valamint a régészeti örökség és a műemléki érték védelme körébe tartozó hatósági és szakmai tevékenységeket kiszolgáló elektronikus alkalmazások, dokumentációk és adatállományok egységes, elektronikus formában működtetett központi rendszere.

A Nyilvántartás működését elősegítő elektronikus alkalmazások közül az energetikai tanúsítvány szempontjából az e- tanúsítás a releváns. A fent nevezett rendelet szerint az e- tanúsítás olyan elektronikus alkalmazás, amely kizárólagosan biztosítja az energetikai tanúsító személyek és szervezetek számára a hiteles energetikai tanúsítvány elektronikus formában történő előállítását és annak a Nyilvántartásba vételét.

Lechner Tudásközpont

A Nyilvántartást a Lechner Tudásközpont üzemelteti jogszabályi felhatalmazás alapján. A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye.

Hol érhető el?

Az Országos Építésügyi Nyilvántartás alkalmazásai két honlapról is elérhetőek. Ezek az E-építés, illetve a Lechner Tudásközpont oldalak.

Az előbbi főoldalán az e-tanúsítás fülre kell kattintani, ami továbbirányít a belépési lehetőséghez. Ez a felület a 2023.11.01.-től feltöltött hiteles energetikai tanúsítványok országos elektronikus nyilvántartása.

Az utóbbi honlapon az E-építésügy menüpontra kell kattintanunk, ahol a „Kiemelt alkalmazások és szolgáltatások” közül az E-tanúsítást kiválasztva szintén a fent részletezett nyilvántartáshoz jutunk.

Mindkét irányból bárki számára hozzáférhető, mind magánszemélyek, mind pedig az építésügyi szakemberek részére.

Az energetikus csak és kizárólag ügyfélkapus belépés után tud energetikai tanúsítványt feltölteni a nyilvántartásba, illetve a dokumentum teljes egészében való letöltésére is csak neki van jogosultsága.

Ki használhatja? Magánszemélyként is használható?

Az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisa bárki számára hozzáférhető, azonban korlátozottság van az elérhető információk részletességét illetően.

A nyilvánosság számára fenntartott információk regisztráció, bejelentkezés nélkül elérhető.

A tanúsító szakembereknek azonban ügyfélkapus belépésre van szükségük. Mindezek alapján tehát különbséget kell tenni atekintetben, hogy magánszemély, vagy szakember szeretne-e információhoz jutni.

Tudnunk kell, hogy magánszemélyként sokkal kevesebb adatot tudhatunk meg a kérdéses tanúsítványról, mint amennyit a tanúsító lekérdezhet. Regisztráció nélkül a HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) szám, vagy az ingatlan címe alapján kérdezhetjük le az energetikai tanúsítványt, azonban a pontos címen, a besorolási osztályon és a feltöltés dátumán kívül semmilyen más információt nem tudhatunk meg.

A dokumentum letöltésére lehetőségünk nincsen.

Mi mindenre jó az Országos Építésügyi Nyilvántartás?

Az Országos Építésügyi Nyilvántartás egy igen széleskörű központi rendszer, mely különféle elektronikus alkalmazásokat működtet az építésügy, a régészet és a műemlékvédelem hatósági és szakmai tevékenységével kapcsolatban.

A vele szoros összefüggésben lévő Építésügyi Dokumentációs és Információs Központot működtető Lechner Nonprofit Kft Dokumentációs Központja gyűjti, feldolgozza, tárolja és szolgáltatja a hazai építés-műszaki tervdokumentumokat, a településrendezési és -fejlesztési terveket, valamint a területfejlesztési és területrendezési tervdokumentációkat.

A Nyilvántartás alkalmazásait megkülönböztetjük atekintetben, hogy a lakosság vagy a hatóság szeretné e használni.

A lakosságnak (nyilvánosság) 10 féle alkalmazás használatára van lehetősége:

Országos Építésügyi Nyílvántartás Alkalmazások

ÉTDR

Az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer, ami az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokban lehetővé teszi az elektronikus kérelem és tervbeadást, valamint az elektronikus ügykezelést. Bizonyos funkciók regisztrációhoz/ ügyfélkapus belépéshez kötöttek, de vannak regisztráció nélkül is elérhető információk.

E-építési napló

 2013.október elsejétől elektronikus formában működik az építési napló, melyben az építőipari kivitelezés során végzett munkálatok, környezeti hatásokat, építési hibákat rögzítenek. Az e-napló használata ügyfélkapus regisztrációhoz kötött.

E-közmű

A 324/2013 (VIII.29.) számú Kormányrendelet értelmében az e-közmű feladata információ szolgáltatása helyrajzi szám alapján egy adott földrészlet közművezetékkel való ellátottságáról és azok elhelyezkedéséről,a közművezeték tulajdonosáról, üzemeltetőjéről és szolgáltatói engedélyeséről, továbbá azok elérhetőségéről, tájékoztatási szinten az állami adóhatóság részére, adóbevallást követő utólagos ellenőrzési tevékenységéhez, a közműegyeztetési folyamatban résztvevők számára a tervezési területen lévő közművezetékek és műtárgyaik vagy a hozzájuk tartozó berendezések térbeli elhelyezkedéséről és műszaki adatairól. Használata ügyfélkapus belépéshez kötött.

E- tanúsítás

Energetikai tanúsítványok lekérdezése, pótlap igénylése. A nyilvánosság számára regisztráció nélkül hozzáférhető.

E- statisztika

Statisztikai adatok kérhetők le különböző témakörökben. Megtudhatjuk például, hogy adott évben adott megyében hány darab hiteles energetikai tanúsítvány készült, vagy éppen információt kaphatunk arról, hogy adott évben adott megyében hány darab szankciót állapított meg az építésügyi hatóság.

Kamarai névjegyzékek

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara regisztrált vállalkozóit lehet itt megtalálni.

Feltöltés

Jogszabályokban meghatározott dokumentumok elektronikus beküldésére van lehetőség  az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ számára.

Védett ingatlanok

Az ezen a felületen megtalálható adatokat a Miniszterelnökség, Örökségvédelmi Hatósági Főosztály, Örökségvédelmi Nyilvántartási Osztály által kezelt Örökségvédelmi Nyilvántartás szolgáltatja, mely azonban hatósági eljáráshoz nem használható fel.

E-tervpályázat

A kiírt építészi tervpályázatokról kaphatunk információkat. Az aktuális pályázatok és a már lezárt pályázatok között keresgélhetünk.

E-tér

Magyarország és egyes kiemelt térségek területrendezési tervéről szóló térképi mellékletek találhatóak itt.

A hatósági oldalra történő belépéshez ügyfélkapus azonosítás és érvényes OÉNY regisztráció szükséges. A hatóság részére jóval több lehetőség áll rendelkezésre az alkalmazásokat tekintve.

Mikor lehet szükség használatára?

Az Országos Építésügyi Nyilvántartás egy nagyon hasznos információs felület az építésügyek, régészeti és műemlékvédelmi hatósági tevékenységek kapcsán. Mivel gyakorlatilag elektronikus ügyintézésről beszélünk, ezért mind a lakosság, mind a hatóság szempontjából nagyon kényelmes, gyors, otthonról és irodából is könnyen elvégezhető.

Ma már használata elengedhetetlen például egy ingatlan megépítésénél. Egy építkezés megkezdése előtt kötelező építési naplót nyitni, ami 2013-tól már csak és kizárólag elektronikus formában létezik, nem pedig papíralapon. Ezt e-építési naplónak hívjuk, melyet mind a lakosság mind a hatóság ügyfélkapus belépés után érhet el. Ide kell rögzíteni minden, az építkezéssel kapcsolatos tevékenységeket, külső környezeti tényezőket, pl. időjárási viszonyokat, esetleges építési hibákat.

Építési e-napló

Az energetikai tanúsítvány szempontjából a Nyilvántartás megkerülhetetlen, hiszen a tanúsítvány készítésének utolsó mozzanataként a tanúsító szakember ebbe a nyilvántartásba tölti fel a kész dokumentumot.

Ami tanúsítvány ebben a Nyilvántartásban nem szerepel az gyakorlatilag nem is létezik. A lakosságnak lehetősége van tanúsítványt illetve pótlapot lekérdezni az e-tanúsítás felületről.

Ezeken felül még számos olyan eset van, amikor a Nyilvántartás használatára van szükség. A teljes lista a E-építés oldalon tekinthető meg.

Az energetikai tanúsítványokat is itt lehet lekérdezni?

Igen, az energetikai tanúsítvány lekérdezése is az Országos Építésügyi Nyilvántartás alkalmazása segítségével történik. Az alkalmazás neve az e-tanúsítás, melyre kattintva az E-tanúsítás oldalra jutunk, ahol cím beírásával lekérdezhetjük, hogy az adott ingatlan szerepel-e a nyilvántartásban.

Energetikai tanúsítvány lekérdezése 2023

A teljes dokumentum lekérdezésére csak és kizárólag az azt kiállító tanúsító szakember jogosult. A feltöltött dokumentumról bővebben itt olvashat: Energetikai tanúsítvány minta. A nyilvánosság csak pár adatot tudhat meg, úgymint a tanúsítvány HET száma, pontos címe, az energetikai tanúsítvány besorolása és a tanúsítvány feltöltésének dátuma.

 

Vállaljuk energetikai tanúsítványok elkészítését Budapesten, Pet megyében és Veszprém megyében is.

GYIK:

Mi mindenre jó a Nyilvántartás?

Építésügyi-, régészeti tevékenységek, műemlékvédelmi épületek kapcsán keletkezett dokumentumok tárolására, lekérdezésére, elektronikus ügyintézésre.

Mikor szükséges a használata?

Energetikai tanúsítvány lekérdezésekor szükséges használnunk az e-tanúsítás alkalmazást.

Miért minket válasszon?

Ügyfeleink véleménye

Nyúl Rita

Nyúl Rita

Budapest

"Nagyon elégedett vagyok a szolgáltatással, röviden összefoglalva: gyors, megbízható és profi cég."
Lenardt László

Lenardt László

Budapest

"Minden a megbeszéltek szerint történt. Pontosan érkezett és az egyeztetett határidőben küldte a tanúsítványt. Csak ajánlani tudom!"
Kutyik Zsolt

Kutyik Zsolt

Budapest

"Minden az ígéretek szerint haladt; időpont egyeztetés, helyszíni szemle, fizetés, tanúsítvány kiállítása. Csak ajánlani tudom ezen szolgáltatót!"
0

átadott energetikai tanúsítvány

0

év tapasztalat

0

5 csillagos értékelés

0

m2 felmért ingatlan terület

Lépjen velünk kapcsolatba!

Ingyenes telefonos konzultáció és azonnali időpont-egyeztetés.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom